Dive in Peace

rEvo rebreather

Gå med i rEvolutionen! 

rEvo har funnits på marknaden sedan 2007 och är CE-märkt ner till 100 meter, skapad av Paul Raymaker i Belgien. Maskinen passar både vrakdykaren som grottdykaren och kan komma i många olika konfigurationer och storlekar. 


Scrubber

Dual Scrubber system

Genom att ha två scrubbers har vi både en minskad profil på rebreather samt en effektivare användning av kalket. Para ihop det med rEvo Monitoring System (rMS) så kan vi även få en anpassad förutspådd personlig användning och övervakning av hur mycket tid vi har kvar på kalket medan vi dyker. 

Kommer som standard med axiala kanistrar men finns även radiala.

Säkerhet

Redundant elektronik

Med minst två eller tre oberoende elektroniska komponenter och 5 syreceller kan vi alltid ha koll på PO2 som vi andas och reagera vid ett tidigt skede.

rEvon kommer med Shearwater Petrel controller eller Shearwater NERD controller, men kan välja mellan rEvodreams som HUD eller NERD som HUD. 

Versatilitet

Välj eCCR, mCCR eller hCCR

Välj och anpassa maskinen efter hur du vill dyka. Dyk den helt manuellt eller helt elektroniskt.

Men varför begränsa sig? Med hybriden får du det bästa av båda världar medan deras nackdelar tar ut varandra, eller dyk den helt manuellt med redundansen av elektronik. 

Kalktid

rEvo rebreather är certifierad för två olika typer av kalk för två olika temperaturintervall.
Varje kanister innehåller ca 1.35 kg kalk för en total mängd på 2.7 kg. 

OBS! Tiderna gäller för axiala kanistrar, för de radiala gäller andra tider. 

Intersorb 812

+4-15C: 1h timme 45 minuter på primära skrubbern, total tid på båda 2,5 timmar. 

+15C eller varmare: 3 timmar på primära skrubbern, total tid på båda 4,5 timme.

Sofnolime 797

+4-15C: 2 timmar på den primära skrubbern, total tid på båda 3 timmar.

+15 eller varmare: 3 timmar på den primära skrubbern, total tid på båda 4,5 timme. 

rMS

Temperaturproberna ger en personligt anpassad kalktid utöver de fabrikstestade tiderna. 

Med rMS, beroende av temp, djup och O2-komsumption kan kalktiderna variera mellan 4-7 timmar enbart på den primära skrubbern. 

Välj storlek

Alla dykare är olika och det reflekteras även hos rEvo där man kan välja mellan tre olika storlekar på rebreathern, allt för att passa den korta som den längsta dykaren utan att tumma på säkerhet och prestation. 

Vilken storlek passar dig? Kontakta oss för hjälp.

 • Micro 
 • Mini 
 • Standard 

Modelldimensioner

Jämför olika storlekar

Minst

rEvo micro

 • Höjd: 54 cm

 • Bredd: 35 cm

 • Djup: 22 cm

 • Lungvolym: 5.5 liter

 • Vikt: 15.9 kilo (utan flaskor)

Mellan

rEvo mini

 • Höjd: 58 cm

 • Bredd: 38 cm

 • Djup: 22.5 cm

 • Lungvolym: 6.5 liter

 • Vikt: 17.1-19.4 kilo (utan flaskor)


Störst

rEvo standard

 • Höjd: 63 cm

 • Bredd: 38 cm

 • Djup: 22.5 cm

 • Lungvolym: 7 liter

 • Vikt: 17.3-19.6 kilo (utan flaskor)

Vad finns det för fördelar med att dyka rebreather?

Man måste inte dyka djupt eller långt in i gruvor och grottor för att uppleva fördelarna med en rebreather. Sanningen är att majoriteten av alla fördelar får du redan på 5 meters djup!

Nitrox 

Maskinen är utvecklad att hålla ett partialtryck av syre i gasen man andas, det innebär att på rekreationella djup andas man nitrox vilket ger längre bottentider innanför NDL-ramen. 

Varm och fuktig luft

Eftersom gasen recirkulerar och återanvänds så värms den upp och fuktas, vilket känns underbart i kallt vatten. Många som börjar dyka rebreather tycker att man inte tappar värmen lika snabbt och man behöver inte komma upp med torr mun längre. 

Djurlivet

När du inte längre bubblar blir djuren nyfikna och kommer närmare! Din avvägning är inte längre beroende av andningsfrekvens, så du behöver inte längre hålla andan för att hålla ett djup, stiga eller sjunka. Som fotograf/videograf är denna kombo en dröm.

Tystnaden

Inga bubblor som slår runt öronen vid utandning innebär en helt annan tystnad och hörselsinnet vaknar. Men om du tror att det är tyst i vattnet så får du tänka om, fiskar som äter, sälar som pratar, båtar som kör ovan eller en buddy som inte är tyst. Nu kan du till och med ropa och föra enklare dialoger med varandra. 

Bra att tänka på med en rebreather!

Det är lätt att fokusera på fördelarna med en rebreather men faktumet kvarstår att det är avancerad utrustning som kräver träning och omsorg.

 Träning 

Det är viktigt att känna sin utrustning och framförallt att förstå att efter avslutad kurs är man långt ifrån färdiglärd. De första 50 timmarna kommer man sakta men säkert bygga upp känslan för maskinen och förstärka rutinerna som gåtts igenom på kurs. 

Ett välkänt faktum är att vid stress försvinner de rutiner som är minst tränade. 

Om man vet med sig att man enbart kommer dyka maskinen några enstaka gånger om året så är rebreathern inte att rekommendera. 


Förberedelser 

Rebreathern består av fler komponenter, och precis som vilken annan utrustning behöver den kontrolleras.

För rEvon har vi tre checklistor. Den första när vi bygger ihop maskinen för att inget ska missas. Den andra när maskinen är ihopbyggd för att bekräfta att alla funktioner på maskinen fungerar och den tredje strax innan vi hoppar i för att bekräfta och göra maskinen redo för dyk. 

Det innebär att det tar längre tid att göra maskinen redo för dyk än en singelflaska. Om man tycker att det är för mycket jobb att bygga ihop och ta isär dubbelpaket eller singelpaket så kommer det inte bli mindre jobb med en rebreather. 

Taskloading 

När dyket genomförs är det fler saker som behöver övervakas jämfört med att dyka öppet system. Det, i kombination med att hålla koll på miljö och buddy, innebär att det är mer taskloading när man dyker maskinen. 

I början är det vanligt med det som kallas "tunnelseende" men ju mer man dyker desto mer vidgar sig vyerna tills saker går på automatik. 

Det är viktigt att rannsaka sig själv och fråga sig hur bra man är på taskloading, för maskinen behöver övervakas konstant. 

Underhåll

Rebreathern kräver service och underhåll likt vilken annan utrustning som helst. Syreceller ska bytas, kalk behöver inköpas, syreflaskor och diluentflaskor ska fyllas, o-ringar och batterier bytas. 

Om du tar hand om maskinen så tar maskinen hand om dig.

Det finns etablerade serviceintervall för rEvons olika komponenter och reservdelar samt service smidigt inom europa. 

Det är inte ovanligt att man hör folk skippa serviceintervall för att spara några kronor i service, men då måste man fråga sig om det är värt att snåla på livsuppehållande utrustning. 

FAQ

Vanliga frågor och svar

Här kommer lite vanliga frågor och svar som kan hjälpa er på traven.

Kan man testa maskinen innan kurs eller köp?

Självklart, vi uppmuntrar att man prövar på hur det känns att dyka med maskinen och vi erbjuder Prova På-dyk med rEvon. Vi kan även konsultera och ha informationsmöten för de som är nyfikna innan de vill ta steget att testa. Kontakta oss för mer information och bokning. 

Behöver man köpa maskinen för att gå kurs?

Nej, det behöver man inte och det finns en maskin att hyra för en extra kostnad. 

Finns rEvon som sidemount eller chestmount?

Nej, rEvon existerar bara som backmount rebreather. Trots det har maskinen en fantastiskt låg Work of Breath (WOB) tack vare de stora anslutningarna in till lungorna. 

Men om ni har 5 celler så blir det mycket dyrare att byta ut dem än andra rebreathers som bara har 3?

Detta är en vanlig missuppfattning som grundar sig i att många rebreathertillverkares rekommendationer är att byta ut alla celler en gång om året. rEvo rebreather har en annan policy som direkt innebär att vi också bara byter 3 celler om året, men behåller säkerheten i att ha 5 celler. Detta är något man får lära sig på kursen. 

Kan man få BOV till rEvon?

Bail out Valve (BOV) kan man få och är ett tillval för maskinen. 

Kan man sätta 7 liter eller 12 liter flaskor på maskinen? 

Nej, det kan man inte och skulle motarbeta hela syftet och designen av rEvon som är dess låga profil och smidighet. 

Är det lätt att serva maskinen själv? 

Det är det och en del av det går vi igenom på kursen. Det finns väl etablerade serviceintervall för de olika komponenterna och skulle man behöva hjälp från fabriken så är det smidigt och enkelt att skicka iväg maskinen för service då fabriken ligger i Belgien. Reservdelar kan man enkelt beställa via rEvos hemsida och vi har även ett litet lager här i Sverige. 

Finns det något rEvo community i Sverige? 

Det finns det! Du hittar oss på i Facebook-gruppen "Sweden rEvo Team", eller ute på dykplatser. Om du inte använder facebook kan du kontakta oss för att komma i kontakt med andra rEvo-dykare ute i landet.